Uden for rampelyset
”Vi tænker nok ikke så ofte over, hvor stærke kræfter der slippes løs, når en lille gruppe mennesker er intenst sammen omkring løsningen af en opgave. Og kan man forestille sig et tydeligere eksempel, end når en trup af amatører på nogle få uger skal skabe et kreativt resultat: en teaterforestilling.
Det kan godt gå hen og ende lykkeligt. Det gør det heldigvis ofte. Men det kan også gå grueligt galt. Det gør det jævnligt. Det gjorde det i vores tilfælde. Alligevel, at det skulle ende med, at en af os blev myrdet, og at en anden af os var skyldig, det havde jeg aldrig forestillet mig. Og bestemt heller ikke den betydning, det skulle få for mig selv; på ondt – og godt.”
Sådan begynder Marianne K. Mogensens beretning (fortalt af Jan Brunchmann) om opsætningen af Mordet i Biblioteket på det amatørteater, hvor hun var er af skuespillerne. Stykket er skrevet af teatrets egne medlemmer. En af skuespillerne rager et stykke op over de andre i talent men har også nogle rigtig kedelige karaktertræk, og bag kulisserne – uden for rampelyset – gør han livet vanskeligt for sine medspillere, både under opsætningen af stykket og senere i livet.
Jan Brunchmann har skrevet en underholdende, spændende og tankevækkende roman om forholdet mellem mennesker. Selvom der både er et mord og en opklaring, er det ikke det, der er i centrum, men derimod hvordan mennesker påvirker hinanden – på godt og ondt. Romanen sætter også spørgsmålstegn ved sandheden, og hvordan vi hver især oplever den.
Her kan du købe bogen: Uden for rampelyset
Her kommer er en læseprøve
Hvis du undervejs synes, det er svært at holde rede på hvem, der er hvem og spiller hvad i stykket, kan du downloade persongalleriet fra min BLOG.
Mordet i biblioteket - en krimikomedie
Det stykke, der sættes op i bogen 'Uden for rampelyset' er en krimi-komedie.
Stykket selv er også tilpasset lidt, så det kan spilles uden, at man har kendskab til bogen.
Stykket opføres på Frederiksberg Teater 15., 16. og 17. november 2024.
En lille historie om det cykliske i alting
Den kan ikke længere downloades, da den muligvis snart er under udgivelse
Albert og plankeværket
er et såkaldt Shortplay, dvs. et teaterstykke, der højst må vare et kvarter, og skal være forholdsvis simpelt mht. kulisser, opsætning osv.
Dansk Amatør Teater og Scenekunst (DATS) afholdt en komkurrence i november-december 2023, hvor de udvalgte de 10 bedste Shortplays til udgivelse i første kvartal 2024.
Albert og plankeværket blev udtaget til den ekstra udgivelse, der blev besluttet, med de 10 bedste Shortplays beregnet på de lidt yngre.
Men Albert og plankeværket kan sagtens nydes af folk i alle aldre, der synes, at Kunstig Intelligens er både spændende og lidt skræmmende på samme tid.
Vi venter utålmodigt på udgivelsen
Magtens Centrum
er en Enakter på cirka 5 kvarter. En satire.
Den er nu udgivet på Dansk Teaterforlag følgende beskrivelse:
Magtmisbrug, uenighed, ulighed, ubehageligheder og uheldige bemærkninger. Løgn, bedrag, overgreb, misforståelser, og bortforklaringer. Uvidenhed, dumhed og laissez-faire.
Mon det handler om storpolitiske dramaer og magtmisbrug? Eller ”hverdagsmagt” - den type magt, vi alle møder på arbejdspladsen og i vennekredse, familier, sociale netværk, bestyrelser osv.?
Hvem vil mele sin egen kage, hvem vil snige sin egen agenda ind, hvem tryner hvem, hvem har egentlig magten, og hvad bruger de den til?
Vi befinder os i Andelsboligforeningen Løvensgade 3-13 på Nørrebro i København. Beboerne er en god blanding af både de rigtige, de forkerte, de skæve, de ensomme, de manipulerende, de meget kloge (eller måske snarere skide-smarte) og de forsagte.
Om lidt begynder det faste, månedlige møde i bestyrelsen!
'Magtens centrum' er et stykke om mennesker, der har en begrænset magt – men udnytter den til det yderste.